Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 0.5 – 0.75 szklanki* cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 1 jajo
- 50 g masła (roztopić)
- 100 g bakalii
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
- Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
- W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
- Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie). Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
- Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.
Smacznego