Składniki
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 3 średniej wielkości marchewki, w sumie ok. 330 – 350 g
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewki obrać, pokroić na plasterki.
Do naczynia wlać olej, dodać cukier, jajka, pokrojone marchewki. Zmiksować blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej mieszanki. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przelać ciasto. Brazylijskie ciasto marchewkowe piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Po wystudzeniu polać gęstą polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 200 ml mleka
- 15 g masła
- 30 g miodu lub golden syrupu
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając, do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki. Po doprowadzeniu do wrzenia pogotować przez kilka minut, na najmniejszej mocy palinka, by polewa zgęstniała. Następnie zdjąć z palnika i odstawić do dalszego zgęstnienia polewy i przestudzenia (najszybciej zgęstnieje w lodówce, często mieszana).
Smacznego :-).