ciasto marchewkowe

 

 

 

Brazylijskie ciasto marchewkowe

 

Składniki

  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 3 średniej wielkości marchewki, w sumie ok. 330 – 350 g
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewki obrać, pokroić na plasterki.

Do naczynia wlać olej, dodać cukier, jajka, pokrojone marchewki. Zmiksować blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym do uzyskania gładkiej mieszanki. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przelać ciasto. Brazylijskie ciasto marchewkowe piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Po wystudzeniu polać gęstą polewą czekoladową.

 

Brazylijskie ciasto marchewkowe

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml mleka
  • 15 g masła
  • 30 g miodu lub golden syrupu
  • 100 g czekolady gorzkiej lub  deserowej, posiekanej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać, mieszając, do połączenia się składników i powstania gładkiej mieszanki. Po doprowadzeniu do wrzenia pogotować przez kilka minut, na najmniejszej mocy palinka, by polewa zgęstniała. Następnie zdjąć z palnika i odstawić do dalszego zgęstnienia polewy i przestudzenia (najszybciej zgęstnieje w lodówce, często mieszana).

Smacznego :-).

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, ciasta i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *