ciasto bananowe

ciasto bananowe, ciasto z bananami, chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 0.5 – 0.75 szklanki* cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
  • 1 jajo
  • 50 g masła (roztopić)
  • 100 g bakalii

 

  • Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
  • Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
  • W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
  • Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie). Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
  • Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *